στείλτε νέα, σχόλια , παρατηρήσεις για τον ανισ ΩΡΩΠΟ

anisoropos1@gmail.com

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΑΚΟΑ ΠΑΤΡΑΣ: Η κοινή δράση προϋποθέτει ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες

από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ

http://www.epohi.gr/portal/politiki/7934-2010-10-10-15-02-54

Το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο. Ο Καλλικράτης, βασικό σημείο του Μνημονίου, αποτελεί μια βαθιά αυταρχική μεταρρύθμιση, όχι μόνο ως προς τη διοικητική δομή που εισάγει, αλλά και ως προς τις πολύ μεγάλες περικοπές των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων (όπου εντάσσεται και η απόλυση σε πρώτη φάση 35.000 εργαζομένων), αδυναμία παροχής κοινωνικών υπηρεσιών δωρεάν, ιδιωτικοποίησή τους και αύξηση δημοτικών τελών.
   Η ριζοσπαστική Αριστερά και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν –ή θα έπρεπε να επιδιώκουν- τη συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων με διπλό ρόλο. Από τη μια θα λειτουργούν στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και από την άλλη, ριζώνοντας στα τοπικά κινήματα πόλης και τις τοπικές κοινωνίες, θα συμβάλουν στη δημιουργία πρωτογενούς κοινωνικού έργου, το οποίο θα καθορίζει και την έκβαση των συγκρούσεων στους θεσμούς.
   Η δημοκρατική λειτουργία τέτοιων σχημάτων και η οργανική τους σύνδεση με το λαϊκό κόσμο, προϋποθέτει τη συμμετοχή των πολιτών που κινητοποιούνται σε τέτοια κατεύθυνση, προϋποθέτει ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να αποφασίζονται στόχοι και πρωτοβουλίες, προϋποθέτει τη συλλογική επιλογή των υποψηφίων των εκλογικών πλέον συνδυασμών. 
Οι διεργασίες που προηγήθηκαν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας, όπως ίσως και αλλού, κινήθηκαν στον αντίποδα της συλλογικότητας και της διαφάνειας και τραυμάτισαν τους ανθρώπους του χώρου μας.
Το θλιβερό αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίου από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο της Πάτρας αφενός, και ένας εκ των κομματικών επιτελείων προερχόμενος συνδυασμός στην περιφέρεια, από ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποφασισμένος εκτός οργάνων ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εξέλιξη αναγκαστικά απέκλεισε, για λόγους πολιτικών αρχών, τη συμμετοχή των μελών της ΑΚΟΑ στο παραπάνω ψηφοδέλτιο. Και ακόμα χειρότερα, απομάκρυνε –πάντα για λόγους αρχών- την πλατιά συμμετοχή ανένταχτων αριστερών ανθρώπων με κινηματική δράση και δημοκρατική κουλτούρα. Δεν είμαστε μεν στο ψηφοδέλτιο, αλλά είμαστε πάντα ενεργοί/ες στις πολιτικές μάχες και υποστηρίζουμε, με την κριτική μας, το ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, για να μπορούμε να διεκδικούμε  την αυτοδιοίκηση των κοινωνιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου